Free shipping Free exchanges 1-3 days delivery

Så tar du hand om dina mockaskor

Mjuka och snygga men supersvåra att ta hand om? Vissa gamla sanningar om mocka eller nubuck sitter rejält fast. Här går vi igenom materialet i detalj och tittar på vad du själv kan göra för att få dem att hålla sig snygga länge.

Det är insidan som räknas

Skor av läder eller skor av mocka? Ja, tekniskt sett kan man påstå att det är samma sak. Bägge material kommer från djurskinn. Läder är skinnets utsida, och mocka (som i behandlad och slipad version kallas nubuck) kommer från djurskinnets insida. Lädret är styvare och mer hållbart, och står emot både fukt och smuts. Mocka är då motsatsen, eftersom materialet är mjukare och mer poröst så är det även mer mottagligt för både smuts och fukt. På engelska heter materialet ”suede”, som kommer från franskans ”gants de Suède” – som betyder ”handskar från Sverige”! Detta då materialet först användes till handskar. Mocka kan göras med skinn från många olika djur som get, ko, kalv eller rådjur. Allra vanligast är nog lammskinn.

Gå in skorna försiktigt

Precis som med skor gjorda av läder behöver skor av mocka en liten mjukstart. Mocka är mycket mjukare, men det är ändå inte fel att ta det lugnt i början. Bär skorna inomhus under några timmar då och då vid några tillfällen innan du ger dig ut och har dem på dig under en heldag. Det gör att materialet får möjlighet att formas efter formen av just din fot. Det kommer både dina skor och dina fötter att tacka dig för, här undviker du nämligen risken för den där skoskaven som aldrig kommer vid rätt tillfälle. Undvik snabba genvägar som att gå i skorna med blöta strumpor eller värma på dem något sätt. Risken är bara att det gör mer skada än nytta.

Variation är bra!

Mocka och läder är levande material som reagerar på torka och fukt, värme och kyla. Därför mår de bäst av att inte användas hela tiden, utan få torka upp lite lagom mellan användningarna. Skor blir utsatta för fukt både inifrån av foten, och miljön på utsidan. Investera i ett par skoblock till dina mockaskor som hjälper dem att behålla formen. Se till att skorna är fria från den värsta smutsen och ställ undan dem i en dag eller två, då hjälper du materialet att hålla sig fräscht längre.

“Ge skorna en chans att anpassa sig till din fot genom att använda dem en kortare stund åt gången när de är nya. Skorna kommer formas till perfekt passform genom värmen från din fot “

Torka rätt

Om du råkat utsätta dina skor av mocka för mer fukt än vad som var tänkt, kan de behöva torka ordentligt. Vad du än gör, ställ dem inte i en vrålvarm skotork! Det riskerar att bli alldeles för varmt och kan skada materialet istället för att hjälpa det. Ställ dem hellre på en rumstempererad plats, fyllda med torrt papper som absorberar fukten. Då torkar de långsammare, men mycket mer skonsamt. De skoblock du köper bör också vara i cederträ, som drar åt sig fukt och håller skorna lagom torra.

Kliva i och ur på rätt sätt

Skor gjorda av läder och mocka delar många egenskaper, som den att de helst vill ha en försiktigare behandling när de skall användas. För att inte slita onödigt mycket på skorna rekommenderas att du snörar upp skosnörena ordentligt när de skall träs på foten. Det skall inte vara tajt eller svårt att ta på ett par skor av mocka! Använd ett skohorn för att underlätta att få ned foten i skon. Då behöver du inte dra och slita i bakkappan på skon som annars riskerar att få en hel del stryk, och slitas ut i förtid. Den extra lilla stund du lägger på detta betalar sig definitivt i längden, eftersom skorna håller så mycket längre.

Lättare att sköta än många tror

Det finns en föreställning att mocka skulle vara ett väldigt besvärligt material, men det stämmer inte riktigt. Nej – fukt är inte bra för något material, varken läder eller mocka. Och mocka drar ju åt sig betydligt mer fukt än läder. Men om du undviker djupa vattenpölar och ösregn har du gjort mycket för att hålla skorna i gott skick länge. Eftersom mockaskor inte behöver putsas på samma vis som läderskor behöver göras, är det inte så väldigt mycket skötsel att tänka på. Djuprengöring kan behöva göras någon gång, men det är kanske max en gång om året vid normal användning.

Här kommer några tips för att vårda dina skor av mocka på ett effektivt sätt!

Du behöver ha följande saker:

  • Mockaborste
  • Påstrykningsborste
  • Rengöringsmedel för mockaskor
  • Rinnande vatten
  • Impregningsspray

Vi börjar med en riktig djuprengöring. Då blandar du rengöringsmedlet med ljummet vatten. Borsta av den grova smutsen från skorna först med en mockaborste. Använd sedan en påstrykningsborste och jobba in medlet i skon och ställ undan skorna en liten stund. När medlet fått verka i några minuter kan du försiktigt skölja skorna under rinnande vatten och använda borste för att få dem rena. Därefter kan skorna få torka ut ordentligt. Ta då ur skoblocken och använd exempelvis tidningspapper eller annat för att suga ur fukten. Passa på att borsta skorna innan de torkar, så att mockans fibrer hamnar i samma riktning. Det underlättar nästa steg.

När skorna torkat ordentligt kan du behandla dem med din mockaborste. Efter att de stått och torkat från vattnet kan de behöva en bra uppborstning, det fräschar upp utseendet rejält.

Därefter är det dags att behandla dem med impregneringsspray. Detta steg kan du göra oftare än en djuprengöring. Då borstar du dem först med mockaborste och sprayar försiktigt med en impregneringsspray som då gör att skorna mycket bättre står emot fukt och vatten när du använder dem. Det finns både impregneringsspray med färgpigment i, eller neutral utan färgpigment. Skall du använda en spray med pigment till dina skor av mocka, välj då hellre en lite ljusare nyans än mörkare.

Satsa på att få skorna att hålla länge

Ett par skor av mocka är fantastiskt snygga och bekväma. Om du ser till att hålla dem rena och torra, inte drar och sliter i dem i onödan och hjälper dem lite extra med en rengöring och impregnering emellanåt, då har du ett par goda vänner som hänger med länge!