Free shipping Free exchanges 1-3 days delivery

Så tar du hand om dina skinnskor

Finns det något bättre än ett par riktigt bekväma skor gjorda på kvalitetsläder? Oavsett färg, form eller storlek finns det ett antal riktlinjer som är bra att följa. Med rätt skötsel, omtanke och kärlek får du dina läderskor att hålla mycket längre! Häng med när vi går igenom det från början.

Mjukstarta för att få bästa formen och undvika skoskav

Du får hem paketet med dina nya skor – visst finns det en liten känsla av nyförälskelse? Men för att skona både dig och skorna behöver ni ta det lite lugnt i början. Använd gärna skorna vid korta tillfällen, några timmar då och då. Det besparar dig obekväm skoskav och låter skorna försiktigt forma sig efter dina fötter. Det är värmen som gör att lädret anpassas sig till din fots form, så det går faktiskt alldeles utmärkt att ha de nya skorna på sig hemma i tv-soffan!

Snabba trick fungerar inte så bra

Det finns flera ”trick” för att gå in nya skor snabbare, tyvärr inget som går att rekommendera om man vill få ut det mesta av sina skor. Ett populärt knep är att ha blöta strumpor och snöra på sig skorna riktigt hårt. Det tvingar lädret att forma sig efter din fot, men det kan också innebära onödigt slitage på skon. Nej, skippa genvägarna och lägg några kvällar hemma på att mjuka upp lädret i lugn och ro. Det vinner både du och skorna på i längden.

Använd skorna med måtta och låt dem torka rätt

Okej, du har nu gått in dina skor av läder. De är galet snygga, de sitter bra, och de har blivit dina nya favoriter. Just därför skall du göra dem en tjänst och låta dem vila emellanåt! När du använt skorna en hel dag har du svettats ut en hel del fukt, vilket gör att skorna behöver torka och återhämta sig. Låt skorna vila en dag, eller gärna två, så hinner de torka ur ordentligt.

“Låt dina skor vila mellan tillfällena du använder dem. Då får de en chans att torka och återhämta sig ordentligt.  De kommer tacka dig genom att hålla i många år “

Undvik torkskåp, skotorkar och element

”Men vänta nu” kanske du tänker, ”jag har ju en skotork!” Och där blir svaret helt enkelt NEJ! STOPP! Släpp den tanken direkt. Skotorkar kan vara bra när du trampat i en för djup vattenpöl med träningsskorna eller behöver snabbtorka barnens vinterkängor. Men dina läderskor? Håll dem borta. Den höga, direkta värmen från en skotork riskerar att få lädret att torka och spricka. Använd hellre papper för att dra ur fukten från skor av läder. De torkar långsammare i rumstemperatur, men håller tio gånger längre än av att stekas i en skotork.

Håll formen och förvara skorna rätt

Något du gott kan satsa på är ett par skoblock. De hjälper skorna att hålla rätt form även under dagar då de står och vilar upp sig i ett skoställ eller i en garderob. Välj gärna skoblock i cederträ som fyller flera funktioner. De luktar ljuvligt, hjälper skor av läder att hålla formen och är effektiva på att absorbera fukt. Dina skor kan förvaras på ett skoställ eller i en låda, men inte för varmt och inte fuktigt.

Ett mjukt handlag skonar läderskor i längden

Ett annat bra sätt att behålla skornas snygga form är att ta av och på dem på rätt sätt. Det kanske verkar märkligt, men det finns faktiskt riktigt dåliga sätt att kliva i och ur sina älskade läderskor. Om du drar ordentligt i snörena när du skall dra på skorna, och samtidigt trycker och bänder rejält med foten samtidigt som du svär en ramsa, då får du förvisso på dig skorna. Men varje gång du gör det så gråter skorna lite av misshandeln de fått genomlida. Nej, lägg hellre några extra sekunder på att göra rätt, så håller skorna så mycket längre: Lossa skosnörena ordentligt när du tar av dig skorna. Det skall gå lätt att ta av skor av läder. Undvik att använda den andra foten med skor på för att trycka bort den sko som skall tas av – ta hellre av skon försiktigt med händerna. När du sedan skall ta på skorna igen, då är det bästa att använda ett skohorn. Då skonar du skorna rejält, särskilt bakkappan som annars riskerar att tryckas till och till slut bli missformad.

Vården som gör skorna glada och vänskapen långvarig

Dina skor hjälper dig med mycket. De går över, och igenom, fukt och smuts och allt möjligt för din skull. Eftersom du naturligtvis vill få ut det mesta möjliga av dina skor, behöver du ta dig lite tid då och då för att göra rent dem ordentligt och vårda dem. Håll alltid skorna rena från smuts när du ställer undan dem och ge dem en putsning runt var tionde gång du använder skorna. Rengöringskräm kan du använda betydligt mer sällan, men någon gång då och då när du putsar skorna. Använd hellre lite mindre medel än för mycket.

Vi tar det steg för steg! Vad behöver du ha för att få till den bästa vården av dina skor av läder?

  • Ja, flera. En borste som skonsamt tar bort den grövsta smutsen från skorna. Sedan olika borstar för olika krämer och till slut en bra putsborste.
  • Rengöringskräm
  • Skokräm
  • Putsduk

Det första du gör är att ta bort skosnörena och sätta i skoblocken i skorna för att få den bästa stabiliteten och stadgan. Borsta sedan rent skorna med en borsta så att eventuellt grus och smuts försvinner.

Ställ skorna på bordet eller golvet, på en tidning eller annat som skyddar underlaget.

Använd rengöringskrämen och stryk på ett tunt, tunt lager på skorna. Här behövs verkligen inga mängder. Det som händer är att du vill få bort gammal skokräm. Låt rengöringskrämen verka i fem-tio minuter och torka av med en trasa. Titta på trasan och njut av att din behandling fungerar!

Skokräm appliceras också sparsamt. Lite, lite i taget. Stryk på försikt så att det täcker hela skon, och låt verka i omkring fem minuter. Därefter borstar du av skokrämen med borste. Först med mjuka tag, sedan med lite hårdare borstningar om du vill få upp glansen på skorna. Vill du få upp den allra bästa glansen kan du välja att avsluta med ett lager vaxkräm. Då riktigt skiner de!

Avslutningsvis

Ett par skor av läder har potentialen att bli dina goda vänner för lång tid framöver. Om du sköter dem rätt! Se inte dina läderskor som en slit och släng-produkt, utan ge dem lite vård och uppmärksamhet emellanåt. Hantera dem med mjuk hand och håll dem rena, putsade och torra när de står och vilar upp sig. Då kan du njuta av dina fina skor i många år!